Energieneutraal in 2040!

De gemeente heeft als ambitie om energieneutraal te worden. Dit is bovendien een wettelijke taak. Binnen dit thema willen we zicht krijgen op de vraag met welke middelen de duurzaamheidsambities gehaald kunnen worden en welke argumenten en kwaliteiten spelen een rol bij de locatiekeuzes van duurzame energiewinning.

Om in 2040 (zoveel mogelijk) energieneutraal te zijn moeten er grote stappen gezet worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan windmolens, zonnevelden (zonnepanelen in weilanden), en participatie bij het afnemen van de stroom. Zonnepanelen op daken liggen voor de hand, maar dat zal niet genoeg zijn. Windmolens nemen minder plek in dan zonnevelden (1 windmolen staat ongeveer gelijk aan 16 voetbalvelden aan zonnevelden).

 

 

|

Commentaar

  • D
    Geef nieuwe technische oplossingen een kans en zet vol in op besparing tot 2040. En alle daken vol met zonnepanelen. Tijdelijke vergunningen voor zonnevelden toestaan als er een groeibos of speelpark onder staat. Gecombineerd gebruik van de grond. Ruimte voor nieuw groen en duurzame energie. Geen monotone oplossing.
    2-5-2021 23:41:07
  • Zonder verduurzaming zullen we in de toekomst natuurlijk sterk in de problemen komen en behalve een noodzaak is het ook een hele leuke uitdaging. Het kan echt een sport worden om te kijken waar winst is te halen. De grote winst is te behalen als we echt een beetje minderen, een elektrische auto is leuk maar hij gebruikt nog steeds grondstoffen, veroorzaakt files en fijnstof. We moeten wel waken dat we geen nieuwe ellende veroorzaken door bijvoorbeeld zonneweides aan te leggen terwijl er nog lege daken zijn of isolatie materiaal te gebruiken dat later als chemisch afval moet worden afgevoerd.
    28-4-2021 10:17:16
  • Verduurzaming moet en kost geld. De ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn is niet realistisch. Daarvoor lopen we nu al te ver achter met o.a. de RES en Transitie Visie Warmte. Doe het bedachtzaam en neem tijd om de juiste oplossing voor de komende eeuw te voorzien. Nu zonneparken aanleggen voor max. 25 jaar is prima als eerste aanzet. Wees terughoudend met het van het aardgas afgaan en doe dit pas als de technieken voldoende uitontwikkeld zijn.
    24-4-2021 14:37:37
  • Niet alleen technische oplossingen maar beginnen aan de voorkant. Gemeente licht goed voor en geeft het goede voorbeeld. We moeten alles op alles zetten om minder energie te verbruiken. Dat betekent minder van heel veel: minder nieuwe kleding e.a. spullen, minder reizen (naar werk, vakantiebestemming of wat dan ook), minder stroomverbruik. Denk bij stroomverbruik o.a. aan terrasverwarming, baden en douchen incl. hottubs, privésauna en -zwembad, gebruik van sociale media (filmpjes kijken!) enz. En koop geen energieverslindende bitcoins!
    19-4-2021 13:31:53
  • Het enige initiatief waar in me een beetje in kan vinden is zonnenpanelen op alle huizen, tegen de geluidswallen langs de snelwegen en op kantoorpanden schuren enz. Voor de rest is de hele huidige energie transitie een grote geld slurpende en landschap vernietigende onzin. Men moet zich gewoon eens realiseren dat windmolens of landbouw grond vol zonnepanelen niet de oplossing zijn. Het probleem van heel deze transitie is dat men aan de verkeerde kant van de oplossing voor het stoppen met fossiele brandstoffen is gestart. Er word steeds meer energie gevraagd van het huidige elekticiteits netwerk omdat alles elektrisch moet zoals auto's, koken verwarming enz. Energie die door windmolens en zonnekarken onmogelijk kan worden geleverd. Men had eerst tijd geld en energie moeten stoppen in het vraagstuk "hoe gaan we de grote vraag naar elektriciteit efficient oplossen" voordat men de transitie was gestart. Nu blijft men tegen het gebrek aan capaciteit van het netwerk lopen omdat men als kippen zonder kop ingezet heeft op niet efficente middelen als molens en zonnepanelen. Die daarnaast ook nog een milieu onvriendelijk , storend in het landschap, geluidoverlast gevend en ronduit slecht voor de gezondheid van mens en dier zijn.Stoppen dus en eerst terug naar de tekentafel zodat we voorkomen dat dit hele land straks vol molens en velden zonnepanelen staat die nog steeds maar een fractie van de vraag kunnen leveren. Dus nee Geldrop -Mierlo dient helemaal niet alles op alles te zetten om in 2040 energie neutraal te zijn. Zet maar alles op alles om naar wel werkbare alternatieven te zoeken in plaats van tijd en geld te verspillen aan zaken die nergens heen gaan.
    16-4-2021 16:11:00
Je moet eerst inloggen om commentaar te leveren
geldrop
2500