Duurzaam verwarmen woningen

In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn internationale afspraken gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, om opwarming van de aarde tegen te gaan. Nederland heeft in het Nationaal Klimaatakkoord van 2019 de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs vertaald naar concretere afspraken. Eén van die afspraken is het verduurzamen van de warmtevoorziening van woningen en gebouwen. De meeste huishoudens gebruiken nu nog aardgas om te verwarmen en koken, maar in 2050 moeten alle gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Hiervoor moet elke gemeente een plan opstellen, waarin staat wanneer wijken van het aardgas af gaan en hoe we dat kunnen doen.

 

 

|

Commentaar

  • R.
    Ik ben voor een beter milieu en duurzamer woning en heb daarvoor al de nodige investeringen gedaan maar dat moet wel in verhouding zijn tot de inspanningen en uitgaven die erbij horen. Een gasloos Nederland zie ik nog niet zo zitten. Gas is, in verhouding tot het stijgende energieverbruik, nog steeds een zeer voordelige bron waar we nog heel lang gebruik van kunnen maken en die goed beschikbaar is uit het buitenland. In mijn jaren 30-woning heb ik zowel binnen als buiten geeneens ruimte voor een (hybride) dure warmtepomp met cv-ketel. Ik wil daarbij ook geen geluidsoverlast hebben als ik met het raam open slaap of als mijn buren zo'n ding wel zouden hebben. Zet als gemeente, in samenwerking met de regio, liever in op waterstofgas. Dat past prima in onze huidige infrastructuur en gaat over 10 jaar waarschijnlijk al gewoon worden.
    29-4-2021 17:50:51
  • M.
    Ik wil best van het gas af. En ons huis is hier ook op voorbereid. Ik baal alleen van de verborgen kosten zoals krachtstroom aansluitingen. Hierin zou de gemeente kunnen helpen. Bijvoorbeeld om deze kosten op zich te nemen.
    28-4-2021 21:22:38
  • Gasvrij wonen in bestaande woningen in heel Nederland is een illusie.Geen oplossing.
    28-4-2021 21:01:03
  • Veel nieuwbouw in Luchen heeft al geen gasaansluiting meer. Wel veel warmtepompen die overdag en 's nachts luid staan te brommen. Echt jammer als je juist voor de stilte er bent komen wonen. Het geluid heeft echt serieuze impact op het woongenot en wordt vaak genegeerd in de duurzaamheidsdiscussies.
    28-4-2021 20:27:26
  • Jan
    Ik ben een voorstander van duurzame energie maar niet ten koste van alles. Ik heb al erg veel gedaan om energielabel A te verkrijgen. Als ik mijn dak laat isoleren volgens de nieuwe norm moet ik hier nog 75 jaar wonen om het terug te verdienen....Nieuwe woningen aardgasvrij prima, maar voor bestaande woningen wordt het onbetaalbaar.
    21-4-2021 11:04:54
  • Ik heb al veel gedaan aan isoleren. Panelen en extra isoleren. Gas is eigenlijk veel milieuvriendelijker dan stroom, Krijgen we dan straks molens aan de rand van het dorp. En van Gas af is voor verenigt betaalbaar ivm aanpassen woning
    15-4-2021 21:57:00
  • De focus is te eenzijdig gericht op van het gas af. Richt je op de infrastructuur en kijk dan naar haalbaarheden.
    5-4-2021 18:38:08
  • De totale infrastructuur veranderen voor stadsverwarming is voor de burgers onbetaalbaar. In Groningen zijn ze nu al pilots aan het doen met waterstofgas. Het zou m.i. verstandig zijn om overal de gasleidingen te laten liggen om straks de overstap te kunnen maken naar waterstofgas. Volgens de laatste informatie die ik heb gelezen verwachten ze dat dit in 2030 zo ver zou kunnen zijn.
    31-3-2021 21:23:02
Je moet eerst inloggen om commentaar te leveren
geldrop
2500